Over mij

Over Krijn Dijkema en zijn vogelbeelden…

Over mijzelf…

Geboren in 1956 en wonend in Loppersum, een kleine plaats  in de gemeente Eemsdelta aan de noordkant van het Groninger Ommeland, ben ik al vanaf mijn jeugd bezig geweest met het vastleggen van alle indrukken die ik in de natuur op doet. Die inspiratiebron deed mij hierover al schilderen, filmen, dichten en fotograferen. 

Vooral vogels genieten hierbij mijn voorkeur en dat is ook de reden dat ik mij in een later stadium ook heb gespecialiseerd in het modelleren van natuurgetrouwe vogelbeelden in boetseerklei. Hierbij gaat het om het moment van herkenning van de vogel door houding, gedrag en/of het typische silhouet waardoor we ook op afstand direct weten met welke soort we van doen hebben.

Over de beelden…

Alle vogelbeelden zijn gemaakt uit superlichte boetseerpasta die na droging stevig uithardt, maar enigszins zacht blijft aanvoelen.  Met dit soepele materiaal modelleer ik de vogels met oog voor detail om ze in hun kenmerkende, actieve gedragshoudingen vast te leggen, waardoor de beeldjes een opvallende dynamiek, interactie en expressie uitstralen. Met andere woorden.. ze poetsen, eten, vissen, baltsen, voeren of zingen dat het een lust voor het oog is en vormen hierdoor een levendig en natuurlijk ogend tafereel. 

De vogels zijn op ware grootte, óf als miniatuur, óf in een verkleinde verhouding op een smaakvolle, stevige ondergrond geplaatst en vormen zo prachtige én unieke eyecatchers in kamer, kantoor of ontmoetingsruimte van iedere vogel- en natuurliefhebber. Naast de modelleerklei wordt ook gebruik gemaakt van gedroogd natuurlijk materiaal, hout en metaaldraad en alle beelden zijn na droging met een acryllak in een basis-natuurkleur afgewerkt. 

Hoewel ze na uitharding sterk en veerkrachtig zijn en tegen een stootje kunnen, zijn de beeldjes niet onbreekbaar. Om deze reden zijn ze niet of minder geschikt om buiten te plaatsen. Elke sculptuur is uniek gemaakt én gesigneerd.

Volg ook mijn weblog ‘Krijnsels’ met mijn natuurfoto’s, -verhaaltjes, gedichten, mijmeringen etc. via http://www.krijndijkema.nl

Wilt u een vogelbeeld in opdracht laten maken?

Zit uw favoriete vogelsoort niet (meer) in de collectie? Hebt u een specifieke wens op dat gebied? Alle beelden zijn uniek en handgemaakt dus er is – zolang u geen pinguin of struisvogel op ware grootte wilt – veel mogelijk! Neem gerust en vrijblijvend contact op.